Szentendre ügyeiről - nagyon szubjektíven, KAPCSOLAT: szentendreikozugyek@protonmail.com

Szentendrei közügyek

Szentendrei közügyek

A hitelességi deficit okairól

Elfeledett interjúk

2021. február 23. - Szentendrei közügyek

“Tudom, hogy ez nem városi hatáskör, hanem a Magyar Közúté. Ha ők nem lépnek, vagy az állam nem ad erre forrást, akkor nekem, mint polgármesternek az lesz a válaszom, hogy a város pénzéből kell áldozni erre, mert fontos a szentendreiek egészsége, közlekedésbiztonsága.”

Forrás: Facebook Hirdetéstár, “Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület” - TESZ Egyesület

2019. szept. 29.–2019. okt. 1.

Azonosító: 682079058962590 Legördülő menü megnyitása

Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület - TESZ Egyesület

Hirdetés • Finanszírozó: Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ)

Hamarosan a második választási újságunkat is eljuttatjuk minden szentendrei háztartásba, melyben ismét interjút olvashattok Fülöp Zsolt polgármesterjelöltünkkel. Ebből az interjúból idézünk.

- - -

„A problémáknak és a megoldásuknak nincs pártállása”

Gondolom, a TESZ jelöltekkel folytatott beszélgetéseik középpontjában a várospolitika áll és nem a pártpolitika, vagy az ellenfelek lejáratása.

• Bármilyen problémával találkozom, először igyekszem felmérni valamennyi lehetséges megoldást. Aztán megbeszélem szakemberekkel, és ha ők, vagy az érintettek azt mondják nem jó, újrakezdjük az egészet. Nem én találom ki, hogy lesz a legjobb, nem is egy szakember.

És főleg nem az érintettek feje felett! Mi nem a mindent tudó, magamutogató, hanem inkább széleskörű párbeszédet folytató, a problémákra gyakorlatias válaszokat kereső, és azokat megoldó városvezetés kívánunk lenni.

Problémák – kezdhetjük a közlekedéssel… A 11-es úttal kapcsolatban milyen elképzelésük van?

• A 11-es út problémája nem oldható meg egy csettintéssel, ráadásul nem is csak Szentendre ügye, bár az itt élőknek fáj a legjobban, ám a mostani városvezetés tehetetlenül széttárja a kezét. A TESZ már korábban javasolta, hogy a város bízzon meg egy közlekedésszervezéssel foglalkozó céget, akik képesek modellezni a város közlekedését. Felmérik, hol mikor mekkora a terhelés, hol vannak gócpontok, megnézik a jelenlegi szabályokat, majd a helyzetkép birtokában tesznek javaslatot a módosításokra. Egy biztos: lehet javítani ezen az áldatlan állapoton, rövidtávon is.

Tudom, hogy ez nem városi hatáskör, hanem a Magyar Közúté. Ha ők nem lépnek, vagy az állam nem ad erre forrást, akkor nekem, mint polgármesternek az lesz a válaszom, hogy a város pénzéből kell áldozni erre, mert fontos a szentendreiek egészsége, közlekedésbiztonsága.

A rendszerváltás óta két ciklus kivételével mindig önkormányzati képviselő volt. Először a játszótérprogram kapcsán beszélgettünk…

• 1994-ben a város játszóterei leharcolt állapotban voltak, fémrakéta, fémlibikóka… Az akkori főkertésszel felmértük a helyzetet, és elkezdtük megnyerni a testület tagjait, hogy minden városrészben legyen korszerű játszótér. Néhány képviselőt beültettem az autómba, bevittem Óbudára, megmutattam, milyen játszótereket szeretnénk. Ütemtervvel, költségvetéssel együtt készült javaslatunkat a testület ellenszavazat nélkül elfogadta.

Jó néhány sikertörténete volt, például, amikor be akarták építeni a Lázár cár teret…

• Valamikor tényleg állt ott egy ház, de sikerült meggyőznöm a testületet, hogy hagyjuk szabadon továbbra is. A nevét is én adtam, mert a kutakodás során, kiderült, hogy eredetileg oda temették Lázár cárt. Azt a teret újra kellene gondolni, második Fő tér lehetne belőle. A legtöbb tanulsággal azonban a református gimnázium létrehozása járt. A képviselők egy része autószalont, benzinkutat szeretett volna azon a helyen. Egyenként kellett meggyőzni őket, hogy a város szempontjából az új gimnázium nagyobb értéket képvisel. Ez az ügy tanított meg arra, hogy nem jobb- vagy baloldalban kell gondolkodni, ugyanis minden politikai oldalról érkeztek támogató szavazatok. A képviselők egy fontos helyi közügyben a személyes meggyőződésük, értékválasztásuk alapján döntöttek, és nem voltak tetten érhetők a pártérdekek.

- Hulej Emese -

2019. szept. 30.–2019. okt. 4. Azonosító: 2362068850727356 Legördülő menü megnyitása

Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület - TESZ Egyesület

Hirdetés • Finanszírozó: Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ)

Hamarosan a második választási újságunkat is eljuttatjuk minden szentendrei háztartásba, melyben interjút olvashattok Fülöp Zsolt polgármesterjelöltünkkel. Az interjú első felét már közreadtuk, most folytatjuk a második felével.

- - -

A választások tétje – megőrizni Szentendre szerethető kisvárosi jellegét

A beszélgetést a telefon szakította félbe. Egy magát FIDESZ-szavazónak mondó szentendrei ajánlotta fel a segítségét a TESZ-nek, mert elege van abból, ami a városban történik – mondta. Város- vagy pártpolitika? Sokan hezitálnak, mert a TESZ-jelölteket támogató pártok közül, kinek ez, kinek amaz a párt nem tetszik. Mit gondol erről?

• A problémáknak és a megoldásuknak nincs pártállása. Az utcán a kátyú mindenkit zavar – baloldalit, jobbikost, fideszest –, ahogy a rendelői várólista vagy a gyakori csőtörések, vagy a katasztrofális közlekedési helyzet…

Nem pártügyeket, hanem a problémákat kell megoldani és az itt élőket képviselni. A TESZ színeiben induló jelöltek az itt élők problémáinak a megoldására, Szentendre szolgálatára szövetkeztek, ezért közülünk senki nem fog pártpolitikát behozni a testületi ülésekre. Én egyetlen pártnak sem leszek a biodíszlete. Mindenkire számítok, azokra a szavazókra is, akiket most különböző vádaskodásokkal, vagy éppen pártoskodó kampánnyal próbálnak elbizonytalanítani. Remélem, sikerül meggyőznöm őket személyes életutammal, eddigi teljesítményemmel.

Ma a szentendrei képviselő-testület úgy ülésezik, hogy középen ül a polgármester, az alpolgármester és a jegyző, tőlük jobbra, ill. balra a jobb- és a baloldali képviselők. De hogy ki jobb- és ki baloldali, azt a polgármester mondja meg… Ő jelölte ki az én helyemet is. Szeretnék ezen változtatni. Úgy tervezem, hogy egy kerek asztal körül ülnek majd a képviselők, vegyesen, ahogy a városban is egymás mellett lakunk, és nem pedig egy torz pártlogika mentén, szembe állítva. Másképpen beszélgetünk, ha közel vagyunk egymáshoz, ha annak az asztalnak a közepén lévő, a várost jelképező címer mindannyiunktól egyforma távolságra van, vagy inkább egyforma közelségben.

A TESZ-jelöltek tíz pontban foglalták össze a programjuk legfontosabb téziseit. Azóta, a személyes találkozások formáltak ezen?

• Az embereket a hétköznapjaik minősége érdekli, például az, hogy szeptember másodikán jött a menetrend szerinti káosz…Nem fejeződött be egy óvoda előtti útépítés, és senki sem kommunikált a szülőkkel…

Minden beszélgetésben szóba került – a közlekedési káosz mellett – az egyre-másra szaporodó társasházak, lakóparkok, a még érintetlen területek beépítése. A szentendreiek elsöprő többsége egyetért azzal, hogy ennek a folyamatnak gátat kell vetni, még mielőtt Szentendre végképp elveszíti szerethető kisvárosi karakterét és egy negyvenezres alvóvárossá válik. Sokan értetlenséggel fogadták, hogy a városvezetés miért nem tesz semmit, sőt, maga erősíti ezeket a negatív folyamatokat.

Sokak számára az újdonság erejével hatott, hogy létezik – nem egy városban – olyan helyi rendeleti szabályozás, amivel meg tudják állítani a felgyorsult népességnövekedést.

Vagyis be tudjuk húzni a féket, és be is kell, hiszen nem vagyunk felkészülve ilyen tempójú növekedésre, hiányzik a megfelelő infrastruktúra, korszerű közművek, úthálózat, intézmények.

Nemcsak Szentendre, hanem az egész Dunakanyar problémája ez. A felgyorsult népességnövekedés egyik következménye, hogy megtöbbszöröződött mennyiségű autó ingázik Budapest és a településeink között – és ennyi autó már csak csoszogni tud a dugókban. Sokan említették a vízhálózat problémáit is, a csőtöréseket, az egyre gyakoribb nyomáscsökkenést, a vízelvezetés anomáliáit. Szóvá tették, hogy lassú és bürokratikus az ügyintézés, vagy választ sem kapnak és elmarad a problémák megoldása. Egyre szembetűnőbb, hogy egyesek látványosan, könnyen elintézik ügyeiket, míg másoknak ez nem sikerül. A jövőben nem lesznek kivételezettek, mások meg másodrendűek.

A szabályok mindenkire vonatkoznak, betartatásukat komolyan fogjuk venni. A bejelentésekről, a panaszokról naprakész kívánok lenni, hogy ne akadhassanak el az ügyek a hivatal útvesztőiben.

Azt is felül kell vizsgálnunk, hogy miért szorulnak ki a helyi kis- és középvállalkozások a beruházási vagy más városi megrendelésekből.

Sok környező településsel hasonlóak a gondjaink. Tervez szorosabb együttműködést velük?

• Igen. Már most is kapcsolatban vagyunk a pomázi, budakalászi jelöltekkel, arra készülünk, hogy összefogva, nagyobb érdekérvényesítési képességgel álljunk a 11-es út problémájának megoldása, vagy a HÉV fejlesztése mögé, és legyenek közös EU-s projektjeink. A térségi gondolkodás növeli a lehetőségeket.

Mit tervez a helyi nyilvánossággal?

A helyi nyilvánosság ügye túlmutat a Szentendre és Vidéke ügyén. Egy városi újság nem lehet a városvezetők reklámújsága, vagy a sikerpropaganda eszköze. Az újság legyen közös ügyeink nyílt fóruma – a vélemények ütköztetésével. Az online felületek – polgármester facebook oldala, egyéb városi oldalak – sem a városvezetők, hanem a város érdekét szolgálják majd. Mindez nem szólam, meg fogom követelni a nyíltságot. Az is biztos, hogy én nem leszek „plakátfiú” ezeken a felületeken. A helyi nyilvánosság ügyéhez tartozik a város átlátható gazdálkodása, a szerződéseink nyilvánossága is. Ebben is új korszakot kell nyitni.

Kihívta vitára a jelenlegi polgármestert. Mikor kerül erre sor?

• Választ nem kaptam a levelemre. Amikor szeptember elején a piacon találkoztunk és megkérdeztem, mikorra várhatom a válaszát, azt felelte, nem biztos, hogy válaszol, a kampányfőnöke majd eldönti. A megdöbbenésemet látva hozzá tette, az én programomról nincs értelme vitázni, ő öt évig volt polgármester, a munkája magáért beszél…

Kíváncsi, nyitott, befogadó és alkotó emberek élnek itt, sok a jó program, de mennyiségét tekintve ez már inkább fesztiválcunami! Bor, sör, pálinka, pestisűzés...

A színvonalas programokat megtartjuk és fejlesztjük. Nagyobb teret adunk a szentendrei művészeknek. Új generációjukat, a negyven év alattiakat is igyekszünk megszólítani. Nem mindent a város szervezésében képzelünk el, támaszkodni kívánunk a galériásokra, művészetpártolókra, vállalkozókra, civilekre. A Szeresd Szentendrét Egyesület kitalálta a városi sétákat és nagyszerűen csinálták. Vissza kell adni nekik, ahogy a Dumtsa Korzót is azoknak, akik elkezdték. Az ilyen szervezetek, az ötleteik nyitnak új utakat előttünk, ehhez anyagi támogatást is adunk majd. Nem kell mindent uralni, babérokat learatni, és mondvacsinált fesztiválokat sem kell kitalálni… Egyre átláthatatlanabb a kínálat, ahogy az elköltött pénz mennyisége is. Egy friss információ szerint a mögöttünk hagyott ciklusban több milliárdos nagyságrendben állta a város a fesztiválok, kulturális események és ezek promóciós költségeit, míg ennek töredékét fordította a vezetés közútjaink állapotának javítására. Ezt ki fogom vizsgáltatni, mert úgy tűnik, hogy a racionális intézményi kiadásokon túl van egy csomó túlköltés is.

Szóba került, hogy egy-egy városrésznek is lehetne saját fesztiválja, programja, amilyet a lakók akarnak.

• A városrészekre osztott költségvetésből telne erre is, és így átláthatóbb, igazságosabb lesz a pénzek elosztása. Arra is telik majd, hogy legyenek a városrészeknek közösségi helyiségei, ahol összegyűlhetnek megbeszélni a dolgaikat. Fontos, hogy erősödjön a helyi identitás.

Egy városi sportnapon megmérkőzhetnének egymással az izbégi, püspökmajori, pismányi és a pannóniatelepiekből álló foci- és egyéb csapatok is. Együtt, jó hangulatban, beszélgetve, focizva vagy kézilabdázva, vagy akár sorversenyezve a családok.

Hogyan tekint a választások elé? Mi a tétje Ön számára?

• Bizakodással készülök a feladatra. A választások tétjét nem személyes tétként fogom fel. Ennek az önkormányzati választásnak a hangsúlyos tétje, hogy kapunk-e felhatalmazást a szentendreiektől a város egyre sűrűbb beépítésének megállításához, és az itt élőket kiszolgáló városi infrastruktúra fejlesztéséhez.

Ezzel a felhatalmazással közösen megőrizhetjük Szentendre egyediségét, szerethető kisvárosi jellegét. Ez a valódi tét.

Eldől, kap-e támogatást az új szemlélettel készített Ábrányi Emil városvédő, városszépítő és városfejlesztő programunk. Október 13-án bebizonyíthatjuk, van-e bennünk kellő elszánás, hogy kivegyük részünket a lakóhelyünk, közös otthonunk, Szentendre sorsának alakításból. Én arra bátorítok mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, és legyen ennek a szerethető kisváros sorsának az alakítója. A döntés elvitathatatlanul a miénk, tegyük együtt szebbé és jobbá Szentendrét!

  • Hulej Emese -

Nem letiltható. Választási kampányanyag :) Csak megjegyezzük :)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentendreikozugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1216436608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása